ساختار نخستين ساقه تك لپه‌ايها

مريستم انتهايي ( Shoot Apical Meristem , SAMs ) در ساقه تك لپه‌ايها رشد طولي آن را باعث ميگردد . در تك لپه‌ايها سلولهاي مريستمي بصورت آنتي‌كلينال يعني عمود بر محور طولي گياه تقسيم ميگردد و هرچه از انتهاي ساقه دور ميشويم تقسيمات بصورت پري‌كلينال انجام ميگيرد . در برش طولي اين قسمت منطقه‌اي بنام مريستم PTM ( Primary thickening meristem ) مشاهده شده كه ضخامتي را در انتهاي ساقه تك لپه‌ايها ايجاد ميكنند . پروكامبيوم كه بعداً كامبيوم آوندي از آن بوجود مي‌آيد خود نيز از مريستم PTM  مشتق ميشود . تك لپه‌ايهايي از قبيل نيشكر و ذرت فاقد PTM  ميباشد .

 

عمده تفاوت ساقه تك لپه‌ايها و دو لپه‌ايها

    1.      رشد قطري در تك لپه‌ايها وجود ندارد ولي دو لپه‌ايها واجد آن هستند .

    2.       ساقه تك لپه‌ايها واجد مريستم PTM  ميباشد .

    3.       پارانشيم پوستي در تك لپه‌ايها تحليل رفته و اغلب غيرقابل تشخيص ميباشد .

    4.       دستجات آونده به طور نامنظم در برش عرضي مشاهده ميشوند ولي در دو لپه‌ايها بر روي يك دايره قرار مي‌گيرند .

     5.       معمولاً در تك لپه‌ايها دستجات آوندي به شكل حرف V  قرار ميگيرند .

     6.       در اثر رشد سريع ساقه ، مغز تحليل رفته و توخالي است .

     7.       در تك لپه‌ايها غلاف آوندي ( بافت اسكلرانشيم ) اطراف دستجات آوندي را احاطه ميكند.

 

 

 

   
   
   
   
 

در اينجا به تشريح ساقه چند جنس از رده تك لپه‌ايها پرداخته می شود :

 
 

  

مارچوبه (Asparagus)، ذرت (Zea maize)، اويارسلام (Cyperus)، گندم (Triticum)،